Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
Ez a legfőbb gond a mai világb
  2007-09-20 23:19:30, csütörtök
 
  Az SZDSZ engedné a melegházasságot, az IKSZ szerint türelmetlenek a liberálisok


[Belföld] 2007.09.20 13:25

Sajtóinformációk szerint Gusztos Péter (SZDSZ) bejelentette, hogy a melegek házasságkötésének lehetővé tételéért a családjogi törvényt módosítanák. Rétvári Bence az IKSZ elnöke az OrientPressnek azt mondta, hogy az SZDSZ az egészségügy és az oktatás szétverése után a családok ellen fordult.

A liberális párt ügyvivője kifejtette, hogy az Országgyűlés elé terjesztik még ezen a héten azt a módosító indítványukat, miszerint 2008. január elsejétől az azonos neműek is házasságot köthessenek. Szerinte ez a diszkrimináció felszámoásának fontos lépése lenne.

Az OrientPress Hírügynökség érdeklődésére Rétvári Bence (KDNP), az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, fővárosi képviselő elmondta, hogy az egészségügy és az oktatás után a családok ellen fordul ezen lépésével az SZDSZ.

Véleménye szerint roppant türelmetlen a kisebbik kormánypárt, hiszen meg sem várta az új Polgári Törvénykönyv megalkotását, amelynek éppen most zárulk le a társadalmi vitája, s elvileg az lenne hivatott a kérdés szabályozására.

Rétvári kiemelte, hogy a melegek házasságánál sokkal égetőbb kérdésnek tartja, például azt, hogy az egyházi esküvő nem elismert az állam szempontjából, tehát külön kell a pároknak polgári esküvőt kötniük.


[Forrás: OrientPress] [Kép: OrientPress - archív]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Meghalt Polcz Alaine
  2007-09-20 23:15:17, csütörtök
 
  Meghalt Polcz Alaine


Életének 85. évében elhunyt Polcz Alaine pszichológus, író - közölte Bulkainé Ádámosi Margit, a művész egyik barátja.

Polcz Alaine 1922. október 7-én született Kolozsváron. 1949-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karának pszichológia szakán. Ugyanebben az évben kötött házasságot Mészöly Miklós Kossuth-díjas íróval.

Pályája kezdetén felnőtt elmebetegekkel folytatott művészeti terápiát, majd gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott, játékteszteket dolgozott ki, a SOTE II. számú Gyermekklinikáján a súlyos beteg, haldokló gyermekek és a hozzátartozók pszichológusa volt.

Fontos műveket publikált a gyerekek haláltudatáról; tanatológiai, pszichológiai munkái kézikönyveknek számítanak. A nevéhez fűződik a gyógyíthatatlan betegek testi és lelki szenvedéseinek enyhítését, a humánus kezelést, az emberi méltóság megőrzését célul kitűző Magyar Hospice Mozgalom megalapítása és elindulása, ő volt a Magyar Hospice Alapítvány elnöke.

A gyermekek pszichés és idegrendszeri betegségeinek gyógyítását szolgáló új diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, a Magyar Hospice Alapítvány létrehozása érdekében végzett munkásságáért, írásaiban is tükröződő, mély humánumtól vezérelt segítő tevékenységéért 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét.

Írói tevékenységéért is több elismerésben részesült: Asszony a fronton című dokumentumregényét 1991-ben az Év könyve jutalommal díjazták. Irodalmi munkásságáért 1992 a Déry Tibor-jutalmat is megkapta.

Főbb művei: Meghalok én is? A halál és a gyermek, Asszony a fronton, A halál iskolája, Rend és rendetlenség.
Polcz Alaine temetéséről később intézkednek.

(Egy csodálatos ember hagyta itt ezt a mocskos árnyékvilágot.)
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
egy szavazót megint elvesztett
  2007-09-20 23:00:57, csütörtök
 
  Olvasó: a zsidesznyikek megint utasítást kaptak a tüntetések bojkottálására
2007-09-20. 22:48:59

Tiszelt Szerkesztőség!

Dunaújvárosi lakosként, a tegnapi és tegnapelőtti helyi tüntetések élményeit és az "ellenzék" képviselőinek reakcióját szeretném megosztani Önökkel és az olvasókkal.

Az öszödi beszéd és a tévéostrom évfordulója alkalmából (szégyen gyalázat), mindössze 50-60 ember gyűlt össze a Városháza előtti téren, ahol egy kisbusznyi(!!!) kék ruhás figyelte őket, akkor is, amikor tegnap 10(!) ember maradt végül este nyolc után a szakadó esőben. Az embereknél olyan figyelemfelkeltő transzparensek is voltak, miszerint: "Apró-Kádár: meglopott, Kuncze-Horn: kifosztott, Kóka-Gyurcsány: életemre tört"

Nem sokkal korábban megérkezett Cserni Béla fideszes képviselő, akit hangos "hol a Fidesz?" és "magukra hagyjátok a magyarokat!" felkiáltásokkal üdvözöltünk, mire a reakció, szó szerint a következő volt: "nem vagyunk beszarva, de még várunk!", illetve:"ez nem a Fidesz rendezvénye, semmi közünk hozzá". Kérdem én, mikor először az életben ebben a városban ellenzéki többségű a közgyűlés, mire várnak?!

Ma délután a helyi irodaház előtt Cserna Gábor fideszes alpolgármester kérdésemre szintén elhatárolódott a hazafiaktól, majd azzal érvelt: a Fidesz felső vezetése arra utasított(!!!), hogy pártszinten nem vehetnek részt az utcai demonstrációkban (tisztelet a kivételnek, civilben megjelentek néhányan, ha csak egy-két órára is).

Sajnos helyi szinten sem lehet már hinni az ellenzéknek, egy szavazót megint elvesztettek!

Tisztelettel: Sz. Ferenc,
http://www.kuruc.info/r/1/16615/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Zuschlagék nem csináltak titko
  2007-09-20 22:52:53, csütörtök
 
  Zuschlagék nem csináltak titkot a pénzszerző módszerből

* Spirk József - spirk@mail.index..hu

| 2007. 09. 20., 14:55 | Frissítve: 5 órája

Az MSZP-ben széles körben ismert a Zuschlag-féle pénzszerző módszer, azaz a különféle rendezvények egyesületek közbeiktatsával történő finanszírozása. A fiatal szocialisták - köztük személyesen Zuschlag is - a párt megyei szervezőit arra bíztatták, hogy hozzanak létre minél több egyesületet. Az Index birtokába kerültek azok a dokumentációminták, amelyekkel a FIB-esek a gyors és zökkenőmentes szervezetgyártást akarták segíteni. Zuschlag előzetes letartóztatásáról pénteken dönthetnek, az MSZP azt szeretné, ha gyanúsított politikusuk felfüggesztené a párttagságát.


Főként a Fiatal Baloldal rendezvényeire, étel-ital számlákra, sporteseményekre mentek el azok a milliók, amelyeket az ifjúsági tárca táboroztatásokra szánt támogatásaiból nyertek a pártközeli alapítványok, egyesületek. A finanszírozási rendszert kiépítő ifjúszocialisták az MSZP-s nagy testvérek előtt sem csináltak titkot abból, hogy a komoly összegeket felemésztő ifjúsági összetartási és toborzási gyakorlatokra honnan jön a pénz.
Nem bővült a kör
Gyurcsány Ferenc a Fiatal Baloldal által szervezett táborban Tatán

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség kilenc társadalmi szervezet ügyében kezdett nyomozni. A nyomozóügyészek azért szúrták ki a nyolc egyesületből és egy alapítványból álló szervezetcsoportot, mert az elszámolásaikban hasonló fiktív számlák bukkantak fel. A kört az elmúlt két évben begyűjtött több mint száz vallomás alapján sem bővítették. Azt az ügyészség sohasem állította, hogy hasonló módszerek alkalmazásával más szervezetek nem követtek el törvénytelenséget a pályáztatás során, jelentette ki az Index kérdésére Szabó Ferenc, főügyészhelyettes. Forrásaink szerint a fiatal politikusok jóval szélesebb körben bűvészkedtek a szervezetek pénzeivel. A kavarásoknak nagy teret adott az, hogy az Ujhelyi István vezette FIB-nek a Zuschlag irányította Ifjú Szocialistákkal való egyesülése után nem volt hivatalos könyvelése.
Pedig bővítették

Miután az általános politikai szembenállás közepette ritka konszenzus alakult ki az állami ifjúsági pénzosztásban a kormányoldal és az ellenzék között, a 2003-2004-es sikeres szezon után a fiatalok megpróbálták bővíteni a keresőképes egyesületek számát. A beavatottak, köztük Zuschlag János vidéki MSZP-szervezőknek is javasolták, hogy támogassák új szervezetek létrejöttét. A FIB-es fiatalok kifejezetten a forráshiányos helyi pártrendezvények finanszírozására ajánlották még 2004-ben a pályázati pénzek átcsoportosítását. Az ötletgazdák arra is felhívták a figyelmet, hogy a minisztérium táboroztatási keretét tömegsportrendezvények lebonyolítására is fel lehet használni, így a tárca kikerülheti a hagyományos sportegyesületeket, intézményeket.
Bőven átmegy

A FIB-esek azonban nem csak egy szimpla ötletet dobtak fel az MSZP-seknek, előre gyártott dokumentummintákkal segítették a helyi szervezőknek egyesületalapítások meggyorsítását. Az Index birtokába került csomagban kész, csak a megfelelő nevek, címek behelyettesítésére váró alapszabály, alakuló jegyzőkönyv, jelenléti ív volt. (Az alapszabály world formátumban [1].) Az alapszabálymintában még olyan instrukciókat is adtak a vidéki szocialistáknak, amelyek megkönnyíthetik a bírósági elbírálást, például, hogy az egyesület céljai között általában 3-6 pont szerepeljen, "ennyivel bőven átmegy".
A Kecskeméti Ügyészség, itt vették őrizetbe Zuschlag Jánost
Tanácstalanság uralkodik

Az MSZP-nek azért kellemetlen az egyik érinetett szervezet bénázásán lebukott Zuschlag és köre, mert az ügyletekben sok, azóta MSZP-sé lett ifjú aktivista vett részt. Az akkori ifjúszocialisták közül - mint a tanúként már meghallgatott Ujhelyi István és Arató Gergely példája is mutatja - többen kormányfunciót kaptak, és jó néhány - a kecskeméti ügyészségen már megfordult - ex-FIB-es került kulcspozícióba az állami és EU-s források osztásánál is. A párt egyelőre tanácstalan még Zuschlag Jánossal kapcsolatban is.

Lendvai Ildikó frakcióvezető a Nap-keltében ismertette a dilemmát: az MSZPnek ebben a helyzetben két választasá lehet. Egyrészt önvédelmi reflexből elzárkózik a gyanúba keveredett politikustól, és ha ártatlansága bebizonyosodik, akkor újra megválaszthatnák. A másik lehetőség, hogy akkor zárják ki a pártból, ha kiderül, bűnös. Az MSZP utóbbit tette, de a dilemma valódi, és nem biztos, hogy jól döntöttek. Lendvai Ildikó arról is beszélt, hogy ki kell találni az ilyen gyanús esetekre egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi a megfelelő távolságtartást, de "ne süsse a bűnösség bélyegét" a gyanúba keveredett személyre.
Távolodnának

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett csalással szerdán vádolta meg az egykori szocialista képviselőt, és az akár 20 évvel büntethető. Elrendelték Zuschlag őrizetbe vételét, és kezdeményezték előzetes letartóztatását is. Erről pénteken dönt a szegedi bíróság.

Kovács M. Gábor ügyvéd csütörtökön azt mondta, Zuschlag egyelőre nem tett vallomást.

Az ügyben tanúként kihallgatott szocialista potentátok, így Ujhelyi István területfejlesztési államtitkár, Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes és Baja Ferenc MEH-államtitkár is azt közölte a sajtóval, hogy nincs közük az ügyhöz. Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök szerdán mindössze annyival kommentálta Zuschlag őrizetbevételét, hogy az a legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderüljön az igazság. Az MSZP elnöksége csütörtökön azt kérte, hogy Zuschlag János függessze fel párttagságát.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Alkalmatlaság miatt mondjon le
  2007-09-20 22:13:55, csütörtök
 
  Alkalmatlaság miatt mondjon le Demszky Gábor. Avagy Demszky Gábor maga dugó.
2007 Sep 20 ÚDK

Az ÚDK szerint Demszky Gábornak a dugódíjjal kapcsolatos javaslata után újabb felismerésre is el kellene jutnia: lemondása segítené Budapest fejlődését. Ha a Demszky által javasolt dugódíjat a Nagykörúton belüli Belvárosban tényleg el kezdenék kezdenék szedni, akkor soha nem látott dugók keletkeznének.

Be kellene látnia, hogy ő maga a dugó.

Demszkynek, lemondása indoklában szerepelnie kell annak is, hogy 17 év alatt egyetlen Duna hidat sem épített, miközben a forgalom sokszorosára nőtt. Budapest 8 hídja közül az elmúlt 17 évben épült Lágymányosi hidat és az M0-ás hidat is a kormányok építették. A Nagykörút által határolt Belvárost Budapest 8 hídjából 5 érinti. Mégis, hol kelnének át az emberek a Dunán? Egyébként pedig Demszky hatáskörében van a belvárosi parkolási díjak megállapítása, azok emelésével is csökkenthető a Belvárosba tartó kocsik száma. Ezzel az eszközzel Demszky ódzkodik élni. De meg kérdezhetnénk azt is, hogy hol épültek elővárosi busz-villamos-HÉV járatok az elmúlt 17 évben? Épültek-e az egyes külvárosi BKV állomásokhoz parkolók? Nem. A pénz a felülárazott metróalagútba és a többi panamába ölték.
Belvárosi
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Profi amatőrök
  2007-09-20 22:13:00, csütörtök
 
 


Profi amatőrök

Mottó :
"A világ egy életveszélyes hely, de nem is annyira a gonoszok miatt
akik alakítják, hanem inkább azok miatt, akik tetteiket elnézik és engednek
nekik ..."
( Albert Einstein )

Bevallom, magam is nagy várakozással tekintettem az "öszödi-beszéd" egyéves évfordulójára meghírdetett tüntetések elé. Igaz, egy percig sem számítottam arra, hogy az elkeseredett sokaság egy huszáros rohammal beveszi majd a Parlamentet, és a fülénél fogva ráncigálja ki onnan az elkúró miniszterelnököt és népes bandáját, de azért ismerjük be, hogy az ott felsorakozott tüntetők száma ( és némelyek alpári viselkedése ) mégiscsak alulmúlta az előzetes várakozásokat. ( Mindamellett a legnagyobb palávert csapó Gusztos alaposan rászolgált a spontán kritikára, és ha véletlenűl összehasonlító mintára van szüksége a DNS-vizsgálathoz szóljon, szívesen szembeköpném én is ... )
Elképzelhető, hogy az elmúlt egy év során kiábrándultá és közönyössé lett, a politikától megcsömörlött és a rezsim által ( minden eszközzel ) megfélelmített emberek nem kívántak tevékeny részesei lenni egy újabb kudarcnak és megveretésnek, ezért inkább csak a karosszékből drukkolva várták, hogy ( ezúttal is ) mások kaparják ki számukra a "gesztenyét".

Bár lehetőségeinkhez mérten szerény honlapunk is igyekszik teret adni a különféle hírdetményeknek, a kormányellenes tüntetésekre és eseményekre invitáló felhívásoknak ( ezen a gyakorlatunkon a jövőben sem kívánunk változtatni, mert nem célunk a különféle szervezetek - és/vagy azok vezetőinek - kompetenciáját
vizsgálni ), de mindannyiunk érdekében jó lenne figyelni arra, hogy lehetőleg ne süllyedjünk egy bizonyos szinvonal alá. Tudom, könnyű másokat úgy minősíteni, hogy az ember nem viszi közvetlenűl vásárra a bőrét, de az ilyen ( nagy dirrel-dúrral, előre bejelentett ) "Y"-terves baromságokat tanácsos lenne mielőbb elfelejteni. Túl azon, hogy mindenfajta blokád meghirdetése eleve törvénytelen ( éppen most olvasom, hogy államellenes búncselekmények elkövetése miatt indul eljárás Fáberék ellen ), de ha véletlenűl mégis ez lenne az egyetlen üdvözítő megoldás - akkor sem vall nagy bölcsességre, hogy amatőr módon - idő előtt - világgá kürtölték a "szupertitkos" stratégiát. Azt a tervet, amelyhez sem megbízható ( előre beavatott ) vezetők, sem hatékony eszközpark, sem precízen kidolgozott akcióterv nem áll, nem állt rendelkezésre.

Kívülállóként úgy érzem, hogy a szervezők nem tudtak igazából mit kezdeni a kezükben összpontosult tömegpotenciállal, és így az akcióból a profi organizáció hiányzott leginkább. Az egész rendezvény irányítása esetlegesnek tűnt, mintha maguk a szervezők sem tudták volna pontosan, mi is lesz a következő lépés. Látszólag hiányoztak az ötletes forgatókönyvek, az alaposan átgondolt, minden eshetőségre megfogalmazott tervek, valamint ( az események menetétől függő ) minimális célkitűzések. Bármennyire is fáj, sajnos tudomásul kell venni, hogy az ilyen bosszantó szervezési hiányosságok miatt idővel azok is "megunják és "hazamennek", akik eddig rendületlenűl kitartottak a Kossuth téren vagy másutt az országban.
Az amatőr lelkesedés dícséretes, de a profi hatalombitorlókkal szemben ez kevés ...

A fentiek tükrében érdemes visszatekinteni a Fidesz tegnapi gyűlésére, még úgy is, hogy az ott elhangzottak sokak számára csalódást jelentett a jobboldalon. Persze csak annak, aki valami másra - talán egy bombasztikus és váratlan bejelentésre számított Orbán Viktortól ( Én nem ).
Őszintén szólva ( leszámítva a böszmeévforduló adta "ünnepi" kereteket ) felesleges volt ennyi embert összetrombitálni a szigetre. A Fidesz vezetői ugyanis semmi újat nem mondtak, és semmilyen új ( kormánydöntő ) stratégiával nem álltak elő.

De nem is állhattak.

Az elmúlt időszakban nagyjából valamennyi lehetőséget megvizsgáltunk a kormány
( törvényes ) leváltásához, de mindannyiszor zsákutcában találtuk magunkat. A kormányzó pártok parlamenti képviselőinek akarata nélkül sajnos semmilyen változásra nem számíthatunk, és ezt ők is tudják - mitőbb, pofátlanul vissza is élnek vele. ( Magasról tesznek rá, hogy a választási hazudozás miatt illegitimnek tekintjük őket ) Ha a hatalom feladása csak erkölcsi kategória lenne, a miniszterelnököt már régen nem Gyurcsány Ferencnek neveznék. Ezt a gyalázatos galerit aligha fogjuk 2010 előtt elkergetni, az össznépi "irgumburgum a teremtésit" ehhez roppant kevés. Ezt szerintem Orbán Viktor is pontosan tudja, ennek tükrében viszont a "betelt a pohár" és az "elég volt" túlhangsúlyozása sem tűnik túl hitelesnek.

Nem vagyok naív, így fideszesként ( ez lassan már szitokszónak számít sokak szemében ) sem hiszem és remélem, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás távozásra kényszerítené a kormányt, az előttünk álló referendumot mégsem nevezném értelmetlen pótcselekvésnek. Ez ugyanis egy törvényes és demokratikus megoldás legalább arra, hogy minden agymosott szerencsétlen konfrontálódni kényszerűljön a legfontosabb társadalmi problémákkal, és véleményt alkosson a saját életét is húsbavágóan befolyásoló gyurcsányi döntésekről. Végül, de nem utolsó sorban kiváló lehetőség a Fidesznek arra, hogy a szavazásig hátralévő kampányidőszakban is az ő üzenetei tematizálják a közéletet.

Sokszor elmondtam, hogy egyik demokratikus párt sem engedheti meg magának, hogy a hatalmat puccsal vagy erőszakkal szerezze meg, ezért a Fidesz sem fog ilyen lépéseket tenni. Ezt senki ne várja, ne remélje tőle. Ez egy világos stratégia, és csak szándékosan lehet félreérteni vagy félremagyarázni. Igen - várható, hogy a radikálisabb megoldásokban gondolkodó szimpatizánsok egy része most más pártot vagy szerveződést fog keresni magának, ezzel önmagában még semmi baj sincs. De azzal egyértelműen a szocialisták kedvére tesznek, ha mindeközben beállnak az Orbánt és a Fideszt gyalázók népes táborába.
Kérem, ne tegyék. Ahogy én is szimpátiával viselkedem a Jobbik és a Magyar Gárda irányában, nekik sincs semmi okuk arra, hogy a Fideszt és az általa képviselt ( valós többséget ) árulónak bélyegezzék. Téved, aki ( az ellenzéki párt kétségtelenűl tettenérhető hibái és tévedései dacára ) azt hiszi, hogy a Fidesz csak egy a sok
( áruló ) közül, a mindenkori posztkommunista rezsimet háttérből támogató pénzéhes műellenzék. ( Ez a pozíció már különben is foglalt )

Ideje lenne végre megtanulni, hogy a "baloldal" leváltásához a nyers erő kevés. Olyan világos és megbízható politizálásra van szükség, amely valóban a többség akaratát tükrözi, és konstruktívan összezár az ellenoldal profi hiénái előtt. Bebizonyosodott, hogy a lelkes amatőrök ideje lejárt, és ha feleslegesen szétforgácsoljuk az erőinket - sokan leszünk ismét, de ezúttal sem elegen.

Bolond vagy ostoba, aki maga alatt vágja a fát ...

Kép

http://www.api01.extra.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Átadták a petíciót az MR munka
  2007-09-20 22:11:48, csütörtök
 
  Átadták a petíciót az MR munkatársának a tüntetők
A rádió választ ad a tüntetőknek: beolvassák-e a petíciót
Népszava Online 2007.09.20. | 19:25:50

A rádiónál tüntető Magyar Nemzeti Bizottság 2006 vezetője, Gonda László csütörtökön este hét órakor átadta a Krónika egyik szerkesztőjének, Nagy Iván Zsoltnak a szervezet petícióját. Gonda azt kérte, hogy a petíció szövegét ők maguk olvashassák be a rádióban, de azt is elfogadhatónak tartotta volna, ha azt a rádió munkatársai ismertetik. A tüntetők "Olvasd be!, Olvasd be!, Ébresztő!, Ébresztő!" kiabálásokkal kísérték az átadást. A szerkesztő válaszában hangsúlyozta, hogy a petíciót tanulmányozni fogják és ezt követően adnak választ a tüntetőknek.

A Kossuth téri tüntetők egy részét tömörítő szervezet négypontos petíciójában a Magyar Televízió székháza előtt kedden azt követelte, hogy a legnagyobb ellenzéki párt is szerepeljen az MTV reggeli hírműsorában, a Nap-keltében, a tüntetők képviselőivel együtt pedig rendezzenek ötpárti, nyilvános vitát a kialakult politikai és gazdasági helyzetről az MTV-ben.

Követelték továbbá, hogy október 23-a a magyar nép ünnepe legyen, azt ne sajátítsa ki az MSZP, ne adja az ünnepi rendezvényeket offshore cégek kezébe, s ezen kívül magyar hagyományokon alapuló rendszerváltást is sürgettek. A követeléseket az MTV elnökének, Rudi Zoltánnak címezték, de a szöveget végül Kert Attila hírigazgató vette át tőlük, amit az MTV honlapján közzétettek. A Híradóban műsorvezetője azonban csak pár mondatban foglalta össze a petíció tartalmát.

A Magyar Rádió elnökének címzett petíció ezeket a követeléseket szintén tartalmazza, de kiegészült azzal is, hogy október 23-án "a nép" ünnepelhesse meg a tavalyi "vérfürdőbe torkollott" állami ünnepet, és annak díszvendége Wittner Mária egykori ,56-os halálraítélt, fideszes parlamenti képviselő és Rácz Sándor, az ,56-os munkástanács elnöke legyen.

Követelik továbbá azt is, hogy egy független bizottság vizsgálja meg, hogyan történhetett, hogy múlt év szeptember 18-ától a Magyar Rádió épületében "szabadtéri fogdát rendezett be a rendőrség", és indítson a felelősök ellen büntetőeljárást, de követelik Such György, a Magyar Rádió elnökének felelősségének megvizsgálását is. A petíció azzal zárul, hogy az 1956 október 25-i Kossuth téri sortűz "gyilkosainak" nevét minden közmédiában és a napilapokban is adják közre. A tüntetők követelik, hogy a petíciót teljes terjedelmében olvassák be a Magyar Rádióban.
MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hatékony, rideg profizmus dikt
  2007-09-20 22:04:41, csütörtök
 
 
Hatékony, rideg profizmus diktál majd az új egészségügyben

Szabó András2007. 09. 20., 10:28Utolsó módosítás: 2007. 09. 20., 12:22 [origo]

Csúsztat az is, aki a világvégét hirdeti és az is, aki paradicsomi állapotokkal kecsegtet arra az esetre, ha az egészségügy szervezésében a mainál nagyobb szerephez jutnak majd a magáncégek. Egy létező példa azt mutatja, az egészségügyben nyomuló magáncégek úgy tesznek jót az egészségüggyel, hogy közben nem egy sérelmet is okoznak és maguknak is kaparják a gesztenyét. Az új rendszer sok kiskaput becsuk: véget érhet a pazarlás, az ésszerűtlen túlfoglalkoztatás. Az átlegbetegek jól, a problémásak viszont pórul járhatnak, a fejlesztések és az elbocsátások gyakorlatilag elválaszthatatlanok egymástól. De az új rendszer sem tökéletes: a régiek trükköket újak válthatják.

Vita a párducmintáról

A koalíciós pártok szeptember végéig akarják benyújtani az Országgyűlésnek az egészségbiztosítási reformról szóló törvénytervezetet, ennek ellenére a részletekről több mint három hónapja képtelenek dűlőre jutni. A koalíciós javaslat lényege, hogy 2008 januárjától az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) fokozatosan megszűnik, feladatának ellátására öt-hét regionális biztosító jön létre. Az újonnan létrejövő pénztárak többségi tulajdonosa az állam maradna, kisebbségi tulajdonosként - maximum 49 százalék erejéig - azonban megjelenhetnek az üzleti biztosítók is. Az azonban továbbra is vita tárgya, hogy a pénztárakhoz tartozó régiók milyen területet feddjenek le. Az MSZP a jelenlegi régiókat osztaná el sorsolással a pénztárak között. Ebben a modellben az a biztosító jár jól, amely ország keleti régióit kapja meg, itt ugyanis kevesebb a kórház, az emberek ritkábban mennek orvoshoz. Így pedig a pedig a polgárok után kiosztott fejpénz a biztosítónál marad. Az SZDSZ ezt úgy egyenlítené ki, hogy minden biztosító minden régióból kapna egy darabkát. Ezt nevezik párducmintás modellnek.

Áldás vagy átok - a pártok legtöbb esetben sarkítottan ítélik meg a magántőke szerepét az egészségügyben. A viták legutóbb az egészségbiztosítás reformja kapcsán csaptak fel. A Fidesz azzal riogatott, hogy a magántőke térnyerése után emelkednek a járulékok, hosszabbak lesznek a várólisták, kórházak pedig sorra zárnak majd be. Az SZDSZ szerint viszont a profitorintált társaságok megjelenésével jóra fordul minden, emelkedik a szolgáltások színvonala. A halogató taktikát folytató MSZP kezdetben az állami szerepvállalás fontosságát hansúlyozta, később rábólintott arra, hogy kisebbségi tulajdonosként megjelenhessen a magántőke az egészségbiztosításban.

Az [origo] egy létező példa kapcsán annak járt utána, hogy az egészségügyben eddig milyen eredményt mutattak fel a profitorientált cégek. A magánszolgáltatók már jelenleg is felbukkannak a háziorvosi ellátásban, a fogászatban, a betegszállításban, valamint a kórházak működtetésében is. Ez utóbbi azért érdekes, mert a kórházak irányításával foglalkozó cégek különösen fontosak lehetnek az egészségbiztosítási rendszer reformja után, sok helyen - akár mindenhol - ők vehetik át a kórházak költségvetésének kezelését. A kórházak irányításával foglalkozó vállalatok működési elve a következő: úgy akarnak nyereséget termelni, hogy hatékonyabb irányítási és betegellátási módszereket vezetnek be az általuk működtetett kórházakban.

Trükkök

A kiadáscsökkentő technikák széleskörű alkalmazása elkerülhetetlen lesz a biztosítási reform után - mondta az [origo]-nak Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. A SOTE munkatársa ezt azzal indokolta, hogy a létrejövő regionális egészségpénztárak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP) szemben rá lesznek kényszerítve, hogy a befolyó betegpénzekből kijöjjenek, hiány felhalmozása nélkül.

A közgazdász szerint a pénztáraknak - amelyben kisebbségi tulajdonosként megjelenik a magántőke is - az lesz az érdekük, hogy minimalizálják a kiadásaikat. Azaz, arra fognak törekedni, hogy minél kevesebb pénzt fizessenek ki a velük szerződésben álló kórházaknak. A kórházak pedig kénytelenek lesznek hatékonyabban működni. Erre a közgazdász szerint önerőből is képesek lennének, kevésbé pazarló technikák alkalmazásával, a meglévő munkaerő átszervezésével, valamint több kórház összefogásával.

Sinkó szerint a kórházakat fenntartó önkormányzatok - hacsak nem döntenek úgy, hogy továbbra is saját maguk kísérleteznek a legtöbb helyen veszteséges és nehézkes egészségügyi ellátás szervezésével - rákényszerülhetnek arra, hogy szerződjenek olyan megszorító technikákat kidolgozó egészségügyi vállalkozásokkal, mint amilyen például a Hospinvest és a Medisys. A magánvállalatok nem megveszik a kórházakat, csupán a működtetési feladatokat veszik át az önkormányzattól, a kórházi épület és a benne lévő műszerek továbbra is az önkormányzat tulajdonában maradnak. Az egészségbiztosító a betegpénzeket azonban már nem a kórháznak, hanem a cégnek fizeti ki, amely ebből hatékonyabb, olcsóbb ellátást próbál szervezni.

A működtetés átadásával már jelenleg is próbálkoznak az önkormányzatok, főként olyan településeken, ahol a kórház fenntartása annyira veszteséges, hogy a bezárás veszélye fenyeget. Magyarországon jelenleg nyolc városi kórházat irányít magáncég. A legnagyobb, befektető által működtetett kórház a kiskunhalasi, amelynek ellátási körzetéhez 130 ezer ember tartozik. A kiskunhalasi kórházat 2004-ben vette át a Hospinvest. Kószó János helyi MSZP-s képviselő szerint a 30 éves kórházi épület felújítása, az elavult műszerek cseréje több százmillió forintba került volna, ezt pedig nem tudta finanszírozni az önkormányzat.

Áldás

Az idei lesz az első év, hogy bevételekből fedezni tudjuk a kiadásokat - mondta az [origo]-nak Kollányi Gábor, a Hospinvest elnöke, aki szerint ezt úgy érték el, hogy számos racionalizáltást hajtottak végre. Növelték például az egynapos sebészetek és a rövid ápolást igénylő ellátások arányát, amelyekkel úgy lehet spórolni, hogy ezeket hétvégeken és éjjelenként nem működtetik. Ez megéri a betegeknek is, mert nem kell a kórházban időzniük napokat. De növelték a kúraszerű ellátásokat is. Ez utóbbi például napi 1-2 órás infúziót jelent, amelyekből egy kórházi ágyon napi többet is el lehet végezni. Közel másfél milliárd forintból ingatlanfejlesztésbe fogtak: a kórház telephelyeit egy épületbe költöztették. Az energetikai rendszer felújítása után pedig légkondicionáltak lesznek a kórházi termek.

A Hospinvest később a kiskunhalasi kórház ellátási körzetéhez tartozó rendelőintézetek - kiskunhalasi, jánoshalmai, keceli, kiskőrösi - üzemeltetését is átvette, amivel pedig még több megtakarítást tudott elérni. Megszűntették a párhuzamosságokat, egy helyre került az adminisztráció, ahol például a könyvelést, a bérszámfejtést végzik. Ugyancsak spórolást eredményezett, hogy a körzet számára szükséges gyógyszereket egy helyről szállítják. Kollányi szerint a racionalizálással emelkedett az ellátás színvonala. Amíg korábban Kecelen nem érte meg füll-orr-gégészetet működtetni, mert kicsi volt rá az igény, addig a négy rendelő összefogva már meg tudja oldani, hogy mindennap máshol rendel a szakorvos - hozott fel egy példát a cég elnöke.

Kollányi hozzátette: az ellátás megszervezését ki akarják terjeszteni a dél-alföldi régióra, így valamilyen formában, de szeretnének együttműködni majd a kalocsai és bajai kórházzal is. Ha több intézményt átvesznek az egészségügyi vállalatok, kétségtelenül javíthatják a kórházak közötti együttműködést - mondta Sinkó, aki szerint ez azért előnyös, mert ilyen lépésekre maguktól az önkormányzatok nem képesek, mivel nincs erre önálló apparátusuk. A közgazdász is elismerte, hogy a profitorientált cégek valóban jók lehetnek abban, hogy csökkentsék a kórházak indokolatlan kiadásait. Elismerően szólt a magántőke szerepvállalásásról az Állami Számvevőszék tavalyi jelentése is. A tavaly májusi jelentés azt emelte ki, hogy javult az ellátás szervezettsége, pozitívnak tartotta, hogy több helyen kezdődtek beruházások.

Átok

Az előnyök ellenére a közgazdász szerint szerint felmerülhet egy komoly probléma: az ellátási kötelezettség az önkormányzatoké marad. Abban az esetben, ha a profitorientált társaság csökkenteni szeretné valamelyik, rossz finanszírozású osztály vagy szakrendelő aktivitását, akkor betegek maradnak ellátatlanul. Ennek az összes kellemetlensége pedig az önkormányzatokra csapódik. Az ÁNTSZ, valamint az Egészségbiztosítási Felügyelet lassan reagál és avatkozik közbe, ezért az önkormányzatoknak oda kell figyelniük, milyen szerződést kötnek a cégekkel.

Ráadásul - mondta Sinkó - a profitorientált cégek a racionalizálást csak olyan esetekben teszik meg, amelyek a cég számára is előnyösek, azaz többletbevételt generálnak, alacsony kiadás mellett. Ugyanakkor Sinkó szerint az önkormányzatok néhányszor indokolatlanul bizalmatlanok, így nem mernek belevágni a szükséges átalakításokba. Az ugyanis több olyan népszerűtlen döntéssel járhat, mint például a kórházi dolgozók elbocsátása. Kiskunhalason például a 900 kórházi dolgozóból 200-at küldtek el. Ez azonban sokszor nélkülönözhetetlen ahhoz, hogy helyreálljon a kórház gazdálkodása.

Problémákra hívta fel a figyelmet az ÁSZ is. Többek között kifogásolhatónak tratották, hogy a befektetők nem a saját tőkéjüket, hanem OEP-finanszírozást használják fel az adósságok kifizetéséhez és a fejlesztésekhez, miközben az önkormányzatok a működtetés kiadását legtöbbször pont a tőkebevonás szükségességével indokolják. A kiskunhalasi kórház esetében például a tőkebevonás a kórház nevére felvett hitellel történt meg, nem pedig magántőkéből. Az ÁSZ szerint aggályos az is, hogy hiába marad az önkormányzat tulajdonában a kórház épülete, a szerződésbontás után elképzelhető, hogy a beruházások ellenértékét meg kell térítenie az önkormányzatnak.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Egyetlen bajom van velük, hogy
  2007-09-20 22:03:28, csütörtök
 
  Szőnyi Bartalos Mária
Magyarország
VIHAR ELŐTTI CSEND

Figyelem indulásától kezdve a FIDESZ-t. Sok változáson átment ez a párt. A vezetők is. Úgy látom, megfogadták a tapasztalt, régi politikusok tanácsait. Szépen megnőttek. Most, ők nyernék a választásokat. Egyetlen bajom van velük, hogy kivárnak. Azt mondják, hogy így demokratikus. Lehet, hogy igazuk van.
Roppant türelmes ember vagyok. Ezt, a környezetem is bizonyíthatja. Tudok én is várni, és kivárni, akár évtizedekig is, ha látom várakozásomnak az értelmét.
Bizonyára a FIDESZ is látja a mostani kivárási taktikájának az értelmét. Ezt az "értelmet" mégsem közli az egyszerű emberek nyelvezetére lefordítva.
Mert mi is annak az értelme, ha tavasszal szavaz a nép arról, hogy menjen a mostani kormány, vagy maradjon? Időhúzás. A mostani kormány javára!
Tenni kell - mondta Orbán Viktor. Majd, el kell menni népszavazni. A nép ezen tevékenysége meghatározó LEHET ennek, a nem demokratikus elemket produkáló kormánynak a lemondatására.
Jóbarátok módjára megengedi - és falaz - nekik a FIDESZ addig, hogy eladhassák még a szemüket csiklandozó, maradék népvagyont. Jóbarátok? Csupán érdekbarátok, ami nagyon erős kötelék a politikában.
Nekem nem tetszik a FIDESZ cinkossága. Azért nem tetszik, mert átlátszó és egyértelmű. A célja: hatalomban maradni. Esetleg följebb lépni még idő közben az európai ranglétrán. Ez sem lehet számukra egy utolsó szempont, amikor új szelek kezdenek fújdogálni az EU-ban is. De milyen szellők lengedeznek? Persze, hogy helyezkedni kell minden megélhetési politikusnak. Érthető és még meg is érthető. Sőt! Rafináltak! Mégsem diplomatikusak. Pedig, ide-oda kacsintgatnak. Mert a kacsintás olyan szemhéjmozzanat, hogy egy-egy pillanatra be is kell csukni az egyik szemet.
Az sem tetszik, hogy a FIDESZ nem tanult meg rendesen kacsintani. Néha becsukja mind a kettő szemét, mert valamit nem akar meglátni.
Tetszik tudni arról van szó, ha én valamit nem akarok meglátni, akkor ELFORDULOK. Igaz, attól még tudom, hogy mit tesz a másik, és tudtán kívül jobban figyelek rá, nehogy átverjen!
Mert tudom, hogy az átverés a szándéka. Megéri? Mármint az, hogy átverje a FIDESZT a kormányzó párt? Lehet, hogy a FIDESZ-nek, igen. Latolgassuk csak tovább a tényeket!
2002-ben a nép nem választotta meg kormányzó pártnak a FIDESZ-t. Nem volt tragédia a dolog a FIDESZ számára. Ez, látszott Orbán Viktor mosolygós arcán a választást követő első beszédekor. Mintha elégedett lett volna és e tényt elfogadta volna azonnal. Annak ellenére, hogy a tömeg szomorú volt. Őszintén leírom, milyen gyanum támadt akkor: Orbán Viktor térigényének kicsi a mi hazánk és itt nem akar népvezér lenni. Még akkor sem, ha minden adottsága megvan hozzá. Sőt, arra a gondolatra vetemedtem, hogy Orbán Viktor ugródeszkának használja a magyar népet. Erre az ugródeszkára nem enged fel új pártot, mert ő akar nagyot ugrani.

Csakhogy, az ugródeszkáról elrugaszkodva, ritka esetben fordulhat elő az, hogy éppen odapottyan az ember, ahova tervezte, vagy tervezi; mert a széljárás az adott pillanatban a tervezettől eltérő lehet. Manapság a széljárást kishazánkban kezdi befolyásolni a nép. És a szelet parancsokkal, vízágyúkkal, rendőrökkel sem lehet megállítani, mert olyankor tomboló vihar lehet belőle.
Lehet, hogy ezerszer szétvernek kisebb tömegeket, de ezeregyszerre megtanulja a tömeg elfoglalni az eszközöket és a vízágyúkkal lemosni, kimosni minden szennyet ebből az országból. Ugyanis, ha nem tudnák, akkor közlöm, hogy minden, de minden eszköz, ami itt van az országban, az a nép vagyona: a tankok, repülők és minden egyéb fegyver is. Kedves FIDESZ! Van kedvük még mosolyogni? Érzik a vihar előtti csendet? Én, forgószelet érzek, de nagyot! Söt, mindent elsöprő tornádót. Lehet, hogy csak tavaszra, a népszavazás után ér ide.

Komárom-Szőny, 2007. szeptember 20.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez kell a magyarnak!
  2007-09-20 21:52:44, csütörtök
 
  Ez kell a magyarnak!


Biztosítók: egyházkerületi minta a felosztásra?
2007. szeptember 20. 7:59



MNO
Rövid időn belül megszületik a kompromisszumos megoldás a koalíciós pártok között a több-biztosítós rendszer ügyében - nyilatkozta Ungár Klára, az SZDSZ országos tanácsának tagja a csütörtöki Észak-Magyarországban.

A két párt közti vita alapja, hogy mindketten másként képzelik el a területi megosztást. A politikus szerint a megoldás alighanem az lesz, hogy az egyházkerületi minta alapján osztják fel az országot a biztosítók között, vagyis: Dunántúl, Duna-Tisza köze, Tiszántúl.

Az SZDSZ-es politikus szerint a hazai rendszer hungarikum lesz, amely ötvözi az angol, a holland, a francia modellek elemeit, remények szerint a jó elemeit.

MTI
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 29 
2007.08 2007. Szeptember 2007.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 923 db bejegyzés
e év: 6477 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 298
  • e Hét: 631
  • e Hónap: 14823
  • e Év: 147740
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.